'Supermarktomzet valt dit jaar lager uit'

De supermarktomzet valt dit jaar mogelijk lager uit. Onderzoeksbureau IRI houdt rekening met een daling van een half procent.

De afgelopen twee jaar draaiden supermarkten juist recordomzetten. Ze profiteerden ervan dat de horeca lange tijd dicht was en dat er veel meer werd thuisgewerkt. Sinds de opheffing van de coronamaatregelen is de mobiliteit van consumenten weer toegenomen en dat merken de supermarkten aan de omzet.

In de zomermaanden zal de omzet wel wat hoger uitkomen, denkt IRI. Weliswaar gaan er waarschijnlijk meer mensen naar het buitenland, maar vorig jaar kenden supermarkten door 'een slechte zomer' tegenvallende inkomsten. Na de zomer verwacht IRI dat de volumes zullen dalen, maar door de gestegen prijzen komt er dan vermoedelijk evenveel geld in het laatje als vorig jaar. In december valt de omzet waarschijnlijk lager uit dan een jaar eerder, aangezien er toen een lockdown was.

Voor 2023 verwacht IRI een omzetstijging van twee procent. Voor 2024 voorspelt het onderzoeksbureau een 'nooit eerder vertoonde dip' van zo'n 2,5 procent. Supermarkten mogen dat jaar geen tabak meer verkopen. Als die maatregel op 1 januari 2024 ingaat, lopen ze volgens IRI dan zo'n 2,5 miljard euro mis. Dit wordt slechts deels gecompenseerd door prijsstijgingen en de groei van de bevolking.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!