Miljoenenboete dreigt bij uitstel statiegeld op blikjes

Supermarkten, producenten en importeurs worden gedwongen om vanaf 1 januari 2023 statiegeld te heffen op blikjes. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een dwangsom verwachten die kan oplopen tot ruim 28 miljoen euro. 

Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) laten weten. De dienst reageert hiermee op het bericht van de sector dat door tekorten aan grondstoffen het statiegeldsysteem niet op tijd klaar is. Vanaf 1 april zijn de ruim vijfduizend supermarkten en twaalfduizend andere punten, zoals tankstations en treinstations, volgens de Stichting Afvalfonds Verpakkingen wel zover.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu zei eerder al dat ze aan de oorspronkelijke datum van (formeel) 31 december 2022 vasthoudt. Die datum staat in de wet. "Wij hebben bewust het besluit in februari vorig jaar al genomen, zodat de sector ruim de tijd had om zich daarop voor te bereiden", zei een woordvoerder.

Ook de ILT wijst erop dat de sector ruim op tijd is geïnformeerd. "Het lijkt volgens de sector onmogelijk om die datum te halen, maar dat zien we echt anders", zegt directeur toezicht en opsporing Karin Visser. "Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samenwerken aan de circulaire economie." Net als bij kleine flesjes bedraagt het statiegeld op blikjes vijftien cent. 

De sector (zeventien partijen) heeft vier weken de tijd om te reageren op het voornemen om een dwangsom op te leggen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!