‘Vergrijzing kost retailers 2 procent aan omzet’

De retailsector verliest over tien jaar twee procent omzet als gevolg van de vergrijzing. Dat voorspelt ABN Amro op basis van een onderzoek met Q&A Insights & Consultancy onder ruim 3.800 Nederlanders.

Het aandeel Nederlanders van 65 jaar of ouder loopt het komende decennium op naar bijna een kwart van de bevolking. Toch zal de retailsector weinig profiteren van die groei, aldus de onderzoekers. 

Naast een daling van het inkomen na de pensionering, hebben oudere consumenten minder behoefte aan nieuwe spullen. Zo verwacht bijna de helft van de ondervraagden minder bestedingsruimte te hebben. Een derde zegt daarnaast te verwachten minder te winkelen. 

Ook als de bestedingsruimte toeneemt levert dat de detailhandel weinig op. Senioren geven hun geld liever uit aan vakanties en weekendjes weg (35 procent), sporten en bewegen en ontmoetingen met familie en vrienden (33 procent). Hoewel de verwachte bevolkingsgroei van negen procent het omzetverlies zal compenseren, wijzen de onderzoekers op de urgentie om alvast in te spelen op de behoeften van de oudere bevolkingsgroep, bijvoorbeeld bij het kiezen van winkellocaties. 

“De verwachting is dat de vergrijzing veel impact heeft op lokale winkelgebieden”, zegt Henk Hofstede, sector banker retail van ABN Amro. “Zo kopen ouderen relatief vaker in hun eigen woonwijk of woonplaats. Ook delen zij een duidelijke voorkeur voor een winkelgebied dat toegankelijk, gelijkvloers, overdekt, ruim opgezet en autoloos is. Dit winkelgebied is vooral een ontmoetingsplaats en biedt alles onder één dak: met veel horeca, winkels en sanitaire voorzieningen, een breed assortiment en vooral een goede bereikbaarheid.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!