Inspectie: definitief dwangsom bij geen statiegeld op blikjes

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat optreden tegen supermarkten, producenten en importeurs die vanaf 1 januari 2023 geen statiegeld op blikjes heffen. Ze kunnen een dwangsom verwachten die kan oplopen tot ruim 28 miljoen euro. 

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen liet in juni namens de verpakkende sector weten dat een landelijk dekkend systeem pas vanaf 1 april volgend jaar mogelijk is. Dat is in strijd met de wet, waarin de datum van 1 januari staat. In reactie op het bericht van de sector waarschuwde de ILT destijds al voor een dwangsom.

Sindsdien heeft het bedrijfsleven onvoldoende actie ondernomen om het heffen van statiegeld op blikjes vanaf 1 januari 2023 alsnog te realiseren, zegt de ILT. Daarnaast zijn er volgens haar onvoldoende bewijzen aangeleverd die een uitstel tot 1 april rechtvaardigen.

'Tijd genoeg had'
Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT, wijst erop dat de sector al twee jaar weet dat het statiegeld eraan komt. "Er zijn voorbeelden bij supermarkten en bedrijven die al wel de blikjes innemen. Iedereen begrijpt dat het invoeren van statiegeld op blikjes een belangrijke bijdrage levert aan het hoogwaardig recyclen van grondstoffen en het tegengaan van zwerfafval en dus aan de circulaire economie." Het Afvalfonds herhaalde vrijdag dat 1 januari echt niet mogelijk is.

De ILT kijkt intussen alweer een stap verder. Als het maximale dwangsombedrag is bereikt en de sector de wet blijft overtreden, komt er een nieuwe dwangsom.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!