Afvalfonds naar rechter wegens dwangsom statiegeldblikjes

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen stapt naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Aanleiding is de last onder dwangsom van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor het niet halen van de deadline voor statiegeld op blikjes.

Volgens de wet geldt er vanaf 1 januari 2023 statiegeld op blikjes. Maar het Afvalfonds, de vertegenwoordiger van de verpakkende sector, zegt dat die datum niet haalbaar is. Zo is er onzekerheid over de levertijd van belangrijke apparatuur en is het landelijke IT-systeem pas eind maart klaar, zegt het Afvalfonds. Vanaf 1 april zijn de ruim vijfduizend supermarkten en twaalfduizend andere punten, zoals tankstations en treinstations, volgens de stichting wel zover.

De ILT neemt daar geen genoegen mee en houdt de sector aan de oorspronkelijke datum. Supermarkten, producenten en importeurs die vanaf 1 januari 2023 geen statiegeld op blikjes heffen, kunnen een dwangsom verwachten die kan oplopen tot ruim 28 miljoen euro. Volgens de ILT weet de sector al twee jaar dat het statiegeld eraan komt, maar heeft de branche te weinig actie ondernomen.

Net als bij kleine flesjes bedraagt het statiegeld op blikjes vijftien cent. De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!