'Volumedaling zet door, meer faillissementen en opheffingen'

De retailsector krimpt volgend jaar met een half procent, verwacht ABN Amro. Door een daling in koopkracht hebben consumenten minder ruimte om bijvoorbeeld meubels en kleding te kopen.

Deze volumedaling begon dit jaar al en zet in 2023 verder door, staat in de nieuwste sectorprognose van de bank. Begin volgend jaar wordt een recessie verwacht. In tijden van crises waarin het bruto binnenlands product afneemt, loopt ook de vraag naar duurzame goederen terug.

Hoewel veel retailers door prijsstijgingen nog wel goede omzetten realiseren, verwacht ABN Amro dat het aantal faillissementen en opheffingen zal toenemen. "Door de gestegen kosten van energie, transport en personeel neemt de druk op de marges toe", legt sectoreconoom retail & leisure Gerarda Westerhuis uit.

"Bovendien kampen veel retailers nog met uitstaande schulden", zegt ze. Het gaat om belastingschulden, maar ook om huurschulden en schulden aan toeleveranciers. Ook moet rekening worden gehouden met snelle rentestijgingen. "Voorraadfinanciering wordt door renteverhogingen duurder en kan zo drukken op de winstgevendheid."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!