Amazon ontsnapt aan mogelijke miljardenboete EU

Amazon ontsnapt aan een mogelijke miljardenboete van de EU wegens concurrentievervalsing. De webgigant heeft een schikking getroffen met Brussel en past zijn beleid aan.

De Europese Commissie begon in 2019 een onderzoek naar Amazon. Het Amerikaanse bedrijf zou de gegevens van onlineverkopers die gebruikmaken van zijn platform inkijken om daar zelf voordeel uit te halen. Amazon kon zo bijvoorbeeld te weten komen welke producten populair zijn bij welke doelgroepen en een soortgelijk product ontwikkelen. Amazon heeft nu toegezegd dat het deze gegevens niet zal gebruiken, meldt eurocommissaris Margrethe Vestager.

Een ander onderzoek, dat in 2020 begon, ging over de zogenoemde buy box. Dat is een opvallend blok met een koopknop waar per product maar één verkoper kan komen te staan. Amazon zou zijn eigen producten daar in de schijnwerpers zetten of verkopers uitkiezen die de logistiek van het bedrijf gebruiken. De webgigant komt onder meer met een tweede blok waar een concurrerend product een plaats krijgt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!