Winkelleegstand loopt terug naar 6 procent

Winkelleegstand loopt terug naar 6 procent

De winkelleegstand daalde vorig jaar van 6,7 naar 6 procent. Aan het einde van 2022 stonden er 12.722 panden leeg, ruim 1.700 minder dan aan het begin van dat jaar. Dat blijkt uit cijfers van databureau Locatus.

Volgens Locatus is de dalende leegstand te verklaren doordat veel winkelpanden een andere bestemming kregen. Ze hebben bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor woningen. Roosendaal, Amsterdam en Leeuwarden vormen de top drie van steden waar de meeste lege winkels 'uit de voorraad zijn genomen'.

In totaal kwamen er 4.900 nieuwe retailpanden bij. Maar doordat bijna 8.600 panden zijn omgebouwd, nam het aantal met een winkelfunctie af tot 212.000. Locatus ziet een opvallend herstel in de speelgoedbranche. Na een jarenlange daling steeg het aantal speelgoedwinkels naar 625 eind vorig jaar.

Reacties 3


ikke weet het 9 jan, 14:47

Winkel leegstand loopt zo niet terug, maar wordt anders benut.


Arie Feenstra 10 jan, 11:53

Winkelleegstand loopt terug? Dat is maat net hoe je het bekijkt. Als je kijkt naar vastgoed bedoeld voor retailmarkt, dan loopt het niet terug. Iets wat jaren geleden al bekend was. We hebben veel teveel vvo. Dus er moet en gaat veel veranderen in winkelcentra. Minder winkelstraten, b en c locaties verdwijnen. Het is wachten tot eigenaren van eigen panden vanwege bedrijfbeeindiging stoppen, en dan zullen die vaak kleinere winkels uit het straatbeeld verdwijnen.
Een goede ontwikkeling? Nou nee denk het niet! We krijgen nog meer eenheidsworst op de A locaties, nog meer grote ketens en nog meer door inesteringsmaatschappijen gedreven ketens. De retailmarkt wordt volledig overgenomen door het grote geld, van vastgoed- en investeringsmaatschappijen.
Met gevolg dat je straks nergens meer leuk en gezellig kunt shoppen, maar gepushed en gestuurd gaat shoppen.
En het maakt niet meer uit naar elk centrum je gaat, want je vindt alleen nog verschil in volgorde, maar geen verschil in aanbod. Weg kaasboer slager, boetiekjes sus en knus winkeltje zo, dus weg charme en gezelligheid!


Leonard Van Liere 10 jan, 15:24

Altijd een beetje moe over het gezeur van het ontbreken of verdwijnen van kleine gezellige winkeltjes. Als je er geen brood in kunt verdienen dan hapt toch niemand toe? Plus hoeveel roeptoeters zijn de zogenaamde kijken kijken en niet kopen ……..of zoeken zelfs de zelfde avond nog hun heil op internet

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!