Tijdelijke Aldi in Nieuwegein mag voorlopig openblijven

De tijdelijke Aldi-supermarkt in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein mag voorlopig openblijven, heeft de rechter besloten. De gemeente Nieuwegein wilde er via een kort geding voor zorgen dat de onlangs geopende Aldi de deuren alweer zou sluiten.

Omdat de gemeente en Aldi met elkaar afspraken dat de supermarkt in ieder geval open mag blijven tot uitspraak is gedaan in een andere procedure, wijst de rechter de eis van de gemeente af.

De gemeente Nieuwegein en Aldi sloten in juni vorig jaar een huurovereenkomst die eindigt als Aldi naar een nieuwe, permanente locatie verhuist óf uiterlijk op 1 september 2027. Op 14 december opende de supermarkt. Een dag later oordeelde de rechter in een procedure tussen een aantal supermarkten en de gemeente Nieuwegein dat de gemeente per direct een einde moest maken aan de gesloten huurovereenkomst. De gemeente had niet zomaar een overeenkomst mogen sluiten met Aldi, zonder andere supermarkten daarbij te betrekken.

De voorzieningenrechter legde de gemeente een dwangsom op van 2.500 euro voor iedere dag dat de Aldi open zou zijn. In hoger beroep werd de gemeente door procedurele fouten niet-ontvankelijk verklaard. Maar de dwangsom werd wel verhoogd naar 5.000 euro per dag. De gemeente besloot opnieuw in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. De behandeling vindt op 6 februari plaats.

Omdat Nieuwegein nu per dag een dwangsom moet betalen, eiste de gemeente in het kort geding dat Aldi alsnog de deuren sluit. Op grond van 'eerdere gelijke instemming' en de belangen van Aldi, die op dit moment zwaarder wegen dan de (financiële) belangen van de gemeente en de belangen van de andere supermarkten, gaat de rechter daar niet in mee.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!