Aantal winkeldiefstallen op hoogste niveau in acht jaar

Aantal winkeldiefstallen op hoogste niveau in acht jaar

De politie heeft het afgelopen jaar 40.000 diefstallen geregistreerd. Dat is een kwart meer dan in 2021, het jaar van de lockdown. Het is de grootste stijging in acht jaar tijd, meldt het FD.

Het aantal winkeldiefstallen is terug op het niveau van 2015. Daarna was er sprake van een forse afname. Vooral in de coronatijd lag het aantal een stuk lager als gevolg van winkelsluitingen. 

Winkeliers en onderzoekers zeggen tegen het FD dat de stijging slechts deel is toe te schrijven aan de heropening van de winkels. Financiële problemen van klanten spelen volgens hen ook een rol. "Wij denken dat meer mensen in een penibele financiële situatie terecht zijn gekomen, waardoor ze zich genoodzaakt voelen op diefstal terug te vallen", zegt Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De problematiek is vaker zichtbaar in steden, en de opkomst van zelfscankassa's vergroten het diefstalaantal. Ook is er volgens Wildeboer niet direct een groep daders aan te wijzen. In november 2022 was het aantal winkeldiefstallen al op het hoogste niveau sinds 2013.

Reacties 1


Jo Leppers 23 feb, 00:58

Winkeldiefstal was er, is er en zal er altijd zijn. De kunst is om zodanig maatregelen te nemen dat niet jij, maar een ander slachtoffer is. Je kunt daar onder andere voor zorgen door camera's (liefst AI) training medewerkers, schappenplan, winkelinrichting, inzet beveilgers. Ook samenwerking met de buren en collega's ( in KVO, Individueel en Collectief Winkelverbod, Soda €181, veiligheidsapp). Vanwege de toename van agressie is het steeds belangrijker je eigen veiligheid als uitgangspunt van handelen te nemen.
Vragen of meer informatie nodig? Stuur gerust en PB.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!