AFM wil regels voor achteraf betalen

AFM wil regels voor achteraf betalen

De Autoriteit Financiële Markten wil strengere regels voor betaalbedrijven die online de mogelijkheid aanbieden om achteraf te betalen. Het stapelen van schulden moet worden voorkomen en minderjarigen moeten worden beschermd, roept de waakhond op.

In totaal bieden ruim 600 webwinkels de mogelijkheid om achteraf te betalen. Dat blijkt uit cijfers van aanbieders Klarna en Riverty, die zijn opgevraagd door NOS. Met 500 aangesloten webwinkels is Klarna de grootste aanbieder, gevolgd door Riverty met zo’n honderd webshops.

Volgens de AFM betaalt 1 op de 5 consumenten niet op tijd. "Wij constateren dat de kosten voor te laat betalen onduidelijk en mogelijk onrechtmatig zijn.” In het jaarverslag meldt de waakhond dat het kosteloos achteraf betalen voor veel consumenten niet kosteloos blijkt. Betaalaanbieders verdienen aan boetes en incassokosten. "Die inkomsten bedragen tussen 20 en 40 procent van de totale omzet. Aanbieders zijn in dat geval extra gebaat bij onduidelijkheid over de betaaltermijn en aanmaningskosten."

Zowel de AFM als de minister voor Rechtsbescherming stuurt aan op zelfregulering, waarbij aanbieders zelf voorkomen dat schulden zich opstapelen en ook minderjarigen geen uitgestelde betalingen kunnen doen. Rond de zomer moet er op Europees niveau een plan rond zijn waarbij de betaaldiensten worden gelabeld als consumptief krediet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!