Swapfiets lijdt nog steeds verlies

Swapfiets lijdt nog steeds verlies

Over het afgelopen boekjaar leed het bedrijf zo'n 31 miljoen euro verlies. Ook over het huidige boekjaar verwacht het een verlies te draaien. 

Swapfiets lijdt nog steeds verlies. Het fietsleasebedrijf stond over het afgelopen boekjaar zo’n 31 miljoen euro in het rood.

Hoewel het fietsenbedrijf ook een belastingmeevaller van 11 miljoen euro had, nam het verlies alsnog toe. Een jaar eerder bedroeg het verlies 29 miljoen euro. Dat schrijft Quote op basis van het jaarverslag over 2022.

Als gevolg sluit Swapfiets niet-rendabele locaties en ook de elektrische scooters verdwijnen. Daarnaast worden de Italiaanse activiteiten – goed voor drie ton omzet – stopgezet. 

Het aantal klanten nam wel toe naar bijna 270.000, verdeeld over negen landen. Dat is een groei van vijf procent vergeleken met het jaar ervoor. De toename van het aantal klanten zou te maken hebben met het feit dat er meer abonnementen werden afgesloten voor e-bikes. Daarnaast is er een stijging in de afschrijvingen van kapotte en niet-teruggebrachte fietsen. In 2021 was dit 11,5 miljoen, in 2022 ruim 18 miljoen. Dit komt vooral door niet betalende klanten die wel blijven fietsen op een Swapfiets. 

Pon, de eigenaar van Swapfiets, investeerde 34,5 miljoen euro in boekjaar 2022 in het bedrijf. In totaal investeerde het Nederlandse familiebedrijf al voor 109 miljoen euro in Swapfiets.

Swapfiets lijdt al jaren verlies. Ook over het huidige boekjaar verwacht Swapfiets een verlies. Ceo Marc de Vries zei eerder dit jaar dat hij binnen enkele jaren alle 60 Europese steden waar de dienst actief is winstgevend wil hebben.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!