'Faillissementen in retail zorgen niet voor leegstand'

'Faillissementen in retail zorgen niet voor leegstand'

Volgens ABN AMRO komen sommige retailers in de knel door huurverhogingen, nu ze te maken hebben met oplopende kosten en lagere consumentenbestedingen. 

Het oplopen van het aantal faillissementen in non-food, zoals BCC, Score en VanMoof, zorgen vooralsnog niet voor leegstand in de winkelstraat. Dat meldt ABN AMRO op basis van eigen onderzoek. 

Dat een aantal grote bekende retailers in de problemen zijn gekomen door een afnemende vraag en toenemende kosten, kan volgens de bank een voorbode zijn voor meer faillissementen en meer leegstaande panden. Toch is dit nog amper terug te zien in landelijke cijfers. 

Wel neemt het aantal fysieke winkels gestaag af. Waar er in januari 2020 nog meer dan 68.000 winkelpanden waren waarin non-food werd verkocht, waren dit er in begin 2022 nog 65.000. Ook na de pandemie blijft de daling doorzetten: in augustus 2023 stond de teller op 63.000. 

Vooral winkels in elektronica, telecom, foto en film, witgoed, computer en antiek namen af tijdens de coronapandemie en de periode erna. Retailers in deze sectoren zagen hun verkoopvolumes flink dalen, tot zo'n 9 procent. Daarentegen kwamen er de afgelopen jaren wel meer winkels bij in tweedehands kleding, badkamers en keukens.

ABN AMRO meldt tot slot dat de huurverhoging voor retailers soms moeilijk op te brengen is, door de oplopende kosten en teruglopende consumentenbestedingen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!