Afvalfonds: ‘Duizenden statiegeldmachines erbij’ 

Afvalfonds: ‘Duizenden statiegeldmachines erbij’ 

Alleen al in supermarkten komen er de komende jaren 800 extra statiegeldmachines bij, blijkt uit het nieuwe plan dat het Afvalfonds heeft ingediend.

Supermarkten krijgen in de komende jaren 800 extra statiegeldmachines erbij. Ook buiten supermarktketens komen er meer inzamelpunten, blijkt uit het nieuwe plan dat Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Zo zouden er volgens het plan ook meer inzamelpunten moeten komen in winkelcentra, op NS-stations en op scholen, festivals en luchthavens. Veel van de kleine plastic flesjes met statiegeld worden nu niet ingeleverd, aldus het fonds.

In totaal zou het gaan om 5.400 extra inleverpunten, waarvan 800 extra statiegeldmachines in en nabij supermarkten en 1.800 extra statiegeldmachines elders. Ook spreekt het plan van het toevoegen van 2.800 handmatige inname punten, zoals speciale bakken bij sportverenigingen.

“Hiermee krijgen consumenten in het hele land veel meer mogelijkheden hun plastic drankflessen tegen uitbetaling van statiegeld in te leveren. Dit zal de inzamelcijfers flink verhogen”, aldus algemeen directeur Hester Klein Lankhorst, namens het fonds.

Het Afvalfonds zamelde vorig jaar 68 procent in van alle verkochte plastic flessen: flink minder dan de wettelijke doelstelling van 90 procent. Het fonds werd door de Inspectie op de vingers getikt en wilde een concreter plan voor extra inzamelpunten. 

Met alle nieuwe inzamelpunten verwacht het Afvalfonds in 2026 wel 90 procent van de plastic drankflessen te kunnen inzamelen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 37.500 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!