Online supermarkten opnieuw naar rechter om cao

Online supermarkten opnieuw naar rechter om cao

In de rechtbank in Utrecht is opnieuw een rechtszaak gestart, waarin online supermarkten en vakbonden tegenover elkaar staan. De vraag is of de e-commercebedrijven onder de supermarkt-cao vallen of niet. 

De zaak is aangespannen door branchevereniging E-commerce Nederland, onlinesupermarkten (Picnic, Flink, Getir en Gorillas) en vakbond De Unie. Zij stellen volgens het FD geen supermarkten te zijn, ‘omdat een groot deel van hun medewerkers zich bezighoudt met het sorteren, inpakken en bezorgen van boodschappen’. “Dat is een totaal andere bedrijfssoort.”

Het Vakcentrum en de vakbonden CNV en FNV bepleiten juist dat de onlinesupermarkten een concurrentievoordeel hebben, door zich niet aan de supermarkt-cao te houden. De e-commercespelers zouden volgens de vakbonden bijvoorbeeld geen toeslaguren willen uitbetalen, omdat het dan te duur wordt om te bezorgen. 

De bedrijven zijn volgens de vakbonden in de basis supermarkten, waarmee voor hen hetzelfde cao moet gelden als voor andere ketens. 

De rechter doet op 28 februari uitspraak.

In 2019 spande Picnic al een soortgelijke zaak aan, waarna de rechter uiteindelijk oordeelde dat het bedrijf in de basis geen supermarkt is. Daarmee werd geconcludeerd dat de cao voor supermarkten niet gold voor het bedrijf. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!