Aantal tabakswinkels neemt toe

Aantal tabakswinkels neemt toe

Het aantal tabakszaken neemt voor het eerst in meer dan 10 jaar weer toe. Daarmee is de trend van tabakswinkels die verdwijnen uit het straatbeeld tot stilstand gekomen. 

De groei is te verklaren doordat supermarkten per 1 juli geen tabak meer mogen verkopen. Zo stopte supermarkt Albert Heijn op 1 januari al met de verkoop van tabak. Nieuwe tabakszaken vestigen zich vooral dichtbij supermarkten.

Brancheorganisatie NSO Retail telt nu zo’n 1.600 tabakszaken in Nederland. Vroeger waren dat er meer, zegt directeur Janwillem Burgering tegen Nu.nl. De terugloop van het aantal tabakszaken stagneerde in 2023. “Per saldo zijn er nu enkele tientallen bij gekomen.”

Het gaat vooral om winkels van Tabac & Gifts. Deze winkelformule telde 3,5 jaar geleden nog 24 winkels, nu zijn dat er bijna 100. Onder dit aantal vallen ook overstappers, aldus Desmond Terlien van die vereniging tabaks- en gemakswinkels.

Terlien verwacht dat er tot 1 juli zo’n 250 nieuwe tabakszaken bij komen. Volgens hem zoeken ondernemers in de tabak juist naar locaties nabij supermarkten: “Daar zit het grootste volume.” 
 

Reacties 2


Loedertje Retail 23 jan, 11:27

Daar gaat de rookvrije generatie, als het bij de Supermarkt mag, waarom moesten de Supermarkt dan die omzet stopzetten, wat is dit voor idioterie.


Leonard Van Liere 23 jan, 20:10

Gepruts van onze overheid. Had prima gekund via een vergunningenstelsel en hadden vele supermarkten het nakijken gehad. Zullen we ooit verlost worden van deze idioterie? Alleen losers roken nog. Het zal je partner, je ouder maar zijn. Hopelijk binnenkort rookvrije terrassen en stranden. Toen wij in de jaren 70 vroegen om een rookvrije plek in de horeca keken ze ons smalend aan. Nu 50 jaar (!) later vind een ieder roken in de horeca bespottelijk.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!