‘Buitenlandse supermarkten azen op Superunie-leden’

‘Buitenlandse supermarkten azen op Superunie-leden’

Superunie-leden zitten in het vizier bij grote buitenlandse supermarktconcerns. “De komende 10 jaar worden buitenlandse spelers op de Nederlandse markt actief die Superunie-leden overnemen en aan elkaar rijgen”, voorspelt retailveteraan Tom Heidman in de 200e editie van RetailTrends-magazine. 

De voormalig C1000-ceo wijst op ‘de vrijpartij tussen Edeka en Picnic’. “Dat doen ze echt niet zomaar. Edeka heeft een sterke positie in Duitsland. Maar Edeka wil ook meer schaalgrootte. Zij zullen met een schuin oog naar ons land kijken.”

Inkooporganisatie Superunie zag de afgelopen 2 jaar meerdere supermarktketens vertrekken of hun einde aankondigen: Deen, Boni, Coop en Jan Linders. De deal tussen Jan Linders en Albert Heijn is volgens Heidman ‘briljant’. “Jan Linders gaat door, maar in een ander kader. Dan moet je over jezelf heen kunnen stappen. Knap. Maar wat gaat er gebeuren met Poiesz, Dirk en Hoogvliet? Dat is heel spannend.”

Supermarkten hebben namelijk zeker 4 procent ebitda nodig om te kunnen investeren in technologische innovatie en verduurzaming. Het rendement van Nederlandse supermarkten is nu gemiddeld 3 procent ebitda. “Supermarkten van Superunie-formaat zullen veel meer moeten samenwerken, willen ze overleven”, aldus Heidman.

In de komende, 200e editie van RetailTrends vertelt de topman hoe die samenwerking tussen Superunie-leden eruit kan zien. Ook houdt hij Jumbo’s recente verschuiving naar een hi-lo-strategie tegen het licht en gaat hij in op recente overheidsinitiatieven rondom verduurzaming. “Soms denk ik dat de overheid mensen in dienst heeft die nog nooit bij een bedrijf hebben gewerkt.”

De 200e editie van RetailTrends verschijnt eind volgende week. Niet missen? Klik hier voor een membership. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!