Toch geen boetes voor tabaksbedrijven die bonussen gaven

Toch geen boetes voor tabaksbedrijven die bonussen gaven

De tabaksproducenten en -handelaren die bonussen gaven aan winkels voor een gunstigere plek in het schap, hoeven de boete die zij daarvoor kregen niet te betalen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Het gaat om 11 bedrijven die in totaal 114 boetes kregen opgelegd in 2020 en 2021 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het totaalbedrag bedroeg 9,4 miljoen euro. De motieven om een betere plek in het schap te krijgen werden gezien als reclame maken. Dat is verboden voor tabaksproducenten.

De bestuursrechter heeft nu geoordeeld dat er niet bewezen sprake is van reclame omdat de afspraken niet hebben aangetoond dat ze bedoeld waren om consumenten meer te laten roken. Deze uitspraak is definitief. Er kan dus niet meer in beroep worden gegaan.

Eerder oordeelde een rechter dat het wel reclame was, maar dat de boetes te hoog waren. Het ministerie ging in beroep, maar bereikte het tegenovergestelde, waardoor nu de boetes compleet komen te vervallen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!