The Body Shop start niet door in België

The Body Shop start niet door in België

Doordat de franchiseovereenkomst met The Body Shop International is beëindigd, kwam een overname niet van de grond.

De winkels van The Body Shop in België blijven gesloten: uit het eerste faillissementsverslag van curator Alice van der Schee blijkt dat een overname van de Belgische tak niet van de grond komt. Ook wordt bevestigd dat de divisie is meegezogen in de val van het moederbedrijf in het VK.


Een doorstart behoorde volgens de curator niet tot de mogelijkheden, doordat onder meer de franchiseovereenkomst met het moederbedrijf is beëindigd. De resterende voorraden zijn afgelopen maand verkocht aan een aantal Nederlandse sub-franchisers van The Body Shop. De cosmeticaproducten leverden nog zo'n 140 duizend euro op. Mogelijk kan er ook nog winkelinvestaris worden verkocht, maar dat onderzoekt de curator op dit moment nog.

2,26 miljoen aan debiteuren
Ook blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de Belgische tak is meegezogen in het faillissement van zijn moederbedrijf. De nijpende financiële situatie van The Body Shop International Limited en de insolventieprocedures in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland worden als directe aanleidingen van het Belgische faillissement genoemd. 

De Belgische B.V. heeft nog 2,26 miljoen euro aan debiteuren op gelieerde partijen. Het is de vraag of de 'gelieerde partijen' aan deze schuld kunnen voldoen, aangezien verschillende delen van The Body Shop failliet zijn verklaard. De komende periode brengt de curator tegenvorderingen (schulden) in kaart. Het zou kunnen dat deze met elkaar verrekend worden. 

Bij overige partijen heeft de Belgische tak van het bedrijf ongeveer een half miljoen euro aan concurrerende crediteuren. Het is nog niet bekend wie dit zijn, en wat er met de financiële afwikkeling gaat gebeuren. Ook onderzoekt Van der Schee nog of de Nederlandse fiscus een bedrag te verrekenen heeft met het Belgische bedrijf.

The Body Shop Belgium werd op 28 februari failliet verklaard door de rechtbank in Midden-Nederland. De b.v., die fungeerde als franchisenemer van The Body Shop International Limited, had begin 2024 nog 12 winkels. Toen het faillissement werd uitgesproken waren er nog 3 filialen geopend. Deze werden 2 dagen later gesloten, nadat alle contracten van de 45 medewerkers waren beëindigd. 

Nederland
De Nederlandse webshop van de gezondheidsketen is inmiddels al zo'n 6 weken offline, met de mededeling dat er geplande werkzaamheden worden uitgevoerd. Een maand geleden meldde een woordvoerder al aan RetailTrends dat de website op korte termijn weer live ging. De winkels zijn daarentegen nog wel geopend voor winkelbezoek. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!