Retail dubbel gedupeerd: schadeclaims lastiger te verhalen op winkeldieven

Retail dubbel gedupeerd: schadeclaims lastiger te verhalen op winkeldieven

Volgens SODA, de organisatie die de civielrechtelijke afhandeling van de schade door diefstal regelt voor winkeliers, deelt de politie veel minder gegevens.

Winkeliers kunnen miljoenen euro's aan schade door winkeldiefstal niet verhalen op de daders. Dat komt doordat de politie veel minder informatie deelt met SODA, de organisatie die de civielrechtelijke afhandeling van de schade regelt voor winkeliers. Dat zegt directeur Niels van Os van Soda tegen RetailTrends.

Vorig jaar was de politie bij zo’n 40.000 winkeldiefstallen ter plaatse. Van 30.000 van die aangiften ontving SODA van de politie de gegevens die nodig zijn om de schade te verhalen. “Dat gebeurt volgens strikte regelgeving van de politie”, zegt Van Os. “Omdat de politie sinds begin dit jaar deze gegevens op een andere manier verstrekt, zien wij een enorme terugval in de gegevens die we van de politie krijgen."

Via SODA kunnen winkeliers 181 euro aan schade claimen bij de dief. Ontving SODA vorig jaar wekelijks data over zo'n 600 diefstallen, nu zijn dat er nog maar 130. Wekelijks is er dus een niet-verhaalbare schade van 90.500 euro. Op jaarbasis gaat het om ruim 4,7 miljoen euro die retailers niet kunnen verhalen.

Volgens de politie loopt het aantal winkeldiefstallen flink terug. In de eerste 5 maanden van dit jaar was er een daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Raad Nederlandse Detailhandel en INretail  herkennen deze trend niet. Volgens de brancheorganisaties wordt er niet minder gestolen, maar zijn winkeliers veel minder vaak bereid om aangifte te doen. “Veel ondernemers zijn het aangifte doen zat, omdat ze vinden dat het veel tijd kost en toch niet helpt.” 

Lees hier het artikel Winkeldiefstal daalt? Retailers merken daar niets van.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!