'Nederlandse retailers nog niet getroffen door computerstoring'

'Nederlandse retailers nog niet getroffen door computerstoring'

Volgens INretail hebben winkeliers hun deuren nog niet hoeven sluiten als gevolg van grootschalige systeemstoringen. In andere landen is dit wel het geval.

De wereldwijde computerstoring, die effect heeft op talloze bedrijven en winkels, heeft vooralsnog geen impact op Nederlandse winkeliers. "Naar ons weten is de retail gelukkig ontzien", zegt INretail-directeur Jeroen van Dijken tegen RetailTrends.

De storing, die wordt veroorzaakt door problemen bij cybersecuritybedrijf Crowdstrike, treft duizenden Windows-computers wereldwijd. Niet alleen heeft dit impact op het lucht- en busverkeer: ook in de retailsector zijn er grote problemen gemeld. Zo heeft de Duitse supermarktketen Tegut honderden winkels moeten sluiten, omdat klanten er geen boodschappen kunnen doen. Volgens Lebensmittel Zeitung kan er niet worden afgerekend. 

INretail heeft vrijdagmiddag echter nog geen meldingen binnengekregen: volgens woordvoerder Jeroen van Dijken is er nog geen sprake van dat Nederlandse retailers hun deuren hebben moeten sluiten.

Geen betaalterminals
Hoewel er op vrijdagochtend wel meldingen zijn gedaan van pinstoringen, is er volgens Betaalvereniging Nederland geen sprake van grote problemen in winkels. “Als er al problemen in de winkels zijn, gaat het eerder om kassasystemen dan betaalterminals”, zegt een woordvoerder tegen RetailTrends. "Zo zijn de betaalterminals van enkele grotere winkelketens – zoals Albert Heijn en HEMA – gekoppeld aan het kassasysteem. Als deze draait op Windows, kan het zijn dat betalen wordt verhinderd door de storing."

HEMA meldt niet direct de dupe te zijn van de softwarestoring. "Het zou wel kunnen dat we indirect last ondervinden, zodra de storing onze leveranciers treffen of dat klanten door OV-storingen onze winkels niet kunnen bereiken", zegt een woordvoerder. Over de impact bij Albert Heijn is nog niets bekend. 

Betaalvereniging Nederland verduidelijkt verder dat betaalproviders als Adyen, CCW en iDeal geen storingen hebben gemeld. Ook kunnen consumenten vooralsnog gewoon gebruikmaken van de geldautomaten van Geldmaat.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!