'Nike betaalt in Nederland amper belasting'

'Nike betaalt in Nederland amper belasting'

Sportmerk Nike betaalt in Nederland amper belasting, terwijl het hier de wereldwijde distributie regelt. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw.

Het gaat om het bedrijfsonderdeel Nike Trading Company, dat in Hilversum is gevestigd. Dat regelt de distributie van alle pakweg één miljard schoenen, T-shirts, petjes en andere kleding die Nike jaarlijks over de hele wereld verkoopt, schrijft de krant. Toch schiet de Nederlandse schatkast er weinig mee op. Het daadwerkelijke werk blijkt in Singapore te gebeuren en niet in Nederland. Alle winst die het Nederlandse bedrijf daar boekt, wordt ook daar belast.

Dat scheelt nogal, omdat in Singapore minder winstbelasting hoeft te worden betaald. Bovendien kent dat land allerlei uitzonderingen en speciale belastingregelingen. Volgens Trouw hanteert Nike nog een andere truc om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Van de oorspronkelijke winst blijft opvallend weinig over, omdat er allerlei kosten worden opgevoerd waarvan grotendeels onduidelijk is waar die voor zijn. Van de 1 miljard euro aan brutowinst blijft er maar 27 miljoen euro over. Dan valt er dus weinig meer te belasten.

Nike wil geen antwoord geven op vragen van Trouw. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!