Google Shopping-boete van 2,4 miljard euro is definitief

Google Shopping-boete van 2,4 miljard euro is definitief

Google moet definitief een boete van 2,4 miljard euro betalen, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het techbedrijf misbruikte zijn machtspositie bij Google Shopping.

De Europese Commissie legde al in 2017 de boete aan Google op, omdat het bedrijf Google Shopping voortrok in de zoekresultaten. In 13 landen werd dat vastgesteld. Als consumenten via Google op zoek gingen naar producten stuitten ze als eerste op zoekresultaten van Google Shopping. Die werden in de kijker gezet in 'boxes' met aantrekkelijke visuele en tekstuele informatie. De zoekresultaten van concurrenten vielen veel minder op. 

Google ging diverse keren tegen het besluit in beroep, maar het Hof heeft bepaald dat er inderdaad sprake is van machtsmisbruik. Het techbedrijf reageert teleurgesteld op het vonnis.

Eurocommissaris Margrethe Vestager is juist opgetogen. "Niemand staat boven de wet", zegt ze. Daarmee doelt ze ook op Apple, dat ten onrechte staatssteun van Ierland kreeg en van het Hof definitief 13 miljard euro (plus 1,2 miljard euro rente) aan dat land moet terugbetalen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!