Plantaardig supermarktassortiment groeit, maar consument blijft terughoudend

Plantaardig supermarktassortiment groeit, maar consument blijft terughoudend

Supermarkten breiden hun assortiment plantaardige eiwitproducten snel uit, maar de consument eet nog altijd vooral dierlijk. Dat blijkt uit de Eiwitmonitor 2024 van Wageningen Economic Research, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

In 2024 bestond 38 procent van het online supermarktassortiment uit plantaardige eiwitproducten, terwijl dit in 2023 nog maar 32 procent was. Toch aten Nederlanders in 2024 slechts een procentpunt meer plantaardig eiwit dan het jaar ervoor. 60 procent van onze eiwitten komt nu uit dierlijke bronnen, en 40 procent uit plantaardige.

“Supermarkten spelen een belangrijke rol in de eiwittransitie”, zegt onderzoeksleider Marleen Onwezen. “We zien een duidelijke groei in het assortiment plantaardige eiwitten, maar de consumptie volgt nog maar heel voorzichtig. Dat betekent dat er meer nodig is dan alleen een groter aanbod: de huidige norm is nog steeds dierlijk en er zijn meer stappen nodig in de voedselomgeving en het motiveren van consumenten om hun eetgewoonten te veranderen.”

Opvallend is dat plantaardige eiwitproducten in 2024 gemiddeld 27 procent goedkoper waren dan hun dierlijke tegenhangers, terwijl dat in 2023 nog 17 procent was. De goedkoopste keuze in de supermarkt is echter vaak nog steeds een dierlijk product, wat volgens de onderzoekers de overstap voor consumenten belemmert.

Meer aanbod, promoties en variatie
Om plantaardige consumptie te stimuleren zouden supermarkten volgens de onderzoekers kunnen inzetten op meer aanbod, meer promoties en meer variatie in plantaardige eiwitproducten. Daarnaast zou het helpen om plantaardige opties goedkoper te maken of kortingen op dierlijke producten te beperken. 

De Eiwitmonitor houdt bij hoe ver Nederlanders zijn in het behalen van de beleidsdoelstelling van 50 procent plantaardige en 50 procent dierlijke eiwitten in 2030. De Eiwitmonitor 2024 is samengesteld op basis van meerdere databronnen, waaronder een enquête onder ruim 3.000 volwassenen en een data-analyse van meer dan 16.000 producten uit het online supermarktaanbod.

Reacties 1


10 apr, 12:06

En wat zal daar straks de conclusie zijn?
Hoofdzakelijk industriële namaak troep in de schappen en een klein schatje met peperdure vleesproducten?
Mijn arme nageslacht, nooit meer een gezond stukje eerlijk vlees, stoofpotje, gehaktbal of karbonade, laat staan een entrecot of een biefstuk. Alleen maar door de industrie inelkaar geflanst nep, met heel veel scherpe kruiden, bergen kleur en smaakstoffen, zodat je de kunstmatigheid niet meer proeft.
En dat omdat er een klein groepje mensen vegetariërs een veel te grote mond opzetten en iedereen naar hen moet luisteren.
Zo is het gegaan met alle natuurlijke producten en lekkere genotmiddelen.
Bont, alcohol, tabak, enz.
Ze schreeuwen net zo lang tot iedereen gelooft dat het ongezond, of schadelijk vindt.
Maar vergeten dat ze er nog veel schadelijker producten voor terug krijgen.
Kijk naar alle nepbont, bijna niet afbreekbaar, energiedrank, diabetesveroorzakers, vabes nog meer chemie, drugs met afval probleem, enz
Nee, geef mij maar een gezonde karbonade of biefstuk

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!