Odido zit midden in een verduurzamingsoperatie van zijn winkelbestand. Inmiddels zijn 17 vestigingen CO2-neutraal en dit jaar volgen nog 27 winkels. De eerste resultaten: een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik en een verbeterd winkelcomfort voor klanten én medewerkers.
Branded content
Odido begon een jaar geleden met het verduurzamen van zijn winkels. Het doel is om in 2028 80 vestigingen CO2-neutraal te maken. Dat gebeurt op 2 manieren: door van het gas – een primaire energiebron op de vloer – af te gaan en daarnaast op andere manieren zo efficiënt mogelijk met energie om te springen.
In samenwerking met general contractor Bulsink start Odido de transitie met een grondige inventarisatie van elke winkel, waarbij het energieverbruik wordt bekeken, evenals de technische staat van de installaties en de mogelijkheden voor verbetering. Op basis hiervan volgt voor elke winkel een maatwerkplan.
De verduurzamingsmaatregelen zijn divers. Het gaat onder andere om het verbeteren van isolatie, het plaatsen van HR++-glas en het vervangen van gasgestookte installaties door elektrische alternatieven, zoals warmtepompen en infraroodpanelen. Ook wordt energiezuinige ledverlichting geïnstalleerd en worden ventilatiesystemen met warmteterugwinning aangebracht. De entrees kunnen desgewenst worden aangepast met energie-efficiënte luchtgordijnen.
Stapsgewijze uitrol
Na een pilot in Alkmaar is de aanpak stapsgewijs uitgerold naar andere winkels. In de afgelopen maanden zijn 17 winkels aangepast, hoewel oorspronkelijk 20 winkels waren gepland.
Manager retailformule Koen-Jan Venrooij van Odido legt uit: “De vertraging heeft vooral te maken met de verlening van vergunningen door de gemeenten. In dit traject heeft Bulsink ons veel werk uit handen genomen en ontzorgd, zodat wij focus konden houden op de consument.”
Ondanks de vertraging is het bedrijf positief over de voortgang en de resultaten die tot nu toe zijn behaald. Dit jaar is het doel om 27 winkels aan te passen, en volgens projectmanager Harm Kempers van Bulsink lopen de partijen ‘op schema, maar we willen de komende tijd nog verder versnellen’.
Efficiëntie door clusteren
Een belangrijke les die Odido afgelopen jaar leerde, is het belang van efficiëntie door clusteren. Venrooij licht toe: “Als je snelheid wilt maken, moet je alles goed op elkaar afstemmen. Vorig jaar namen we de einddata van de contracten als leidraad bij de selectie van de winkels. Nu keken we vooral naar de geografische ligging. Het resultaat is dat meerdere winkels snel achter elkaar worden aangepast. Dat verkort de doorlooptijd.”
Samenwerking met pandeigenaren
Bij verduurzaming van winkels speelt de samenwerking met pandeigenaren een belangrijke rol. “In eerste instantie keken we naar welke winkels het meeste gas gebruikten, maar tijdens de pilot ontdekten we dat huurcontracten een bepalende factor zijn”, zegt Venrooij.
“We hebben het proces omgedraaid: als de contracten aflopen, gaan we met de verhuurder in gesprek. Vervolgens doet een projectmanager van Bulsink een opname. Hij brengt in kaart wat het totale plaatje gaat kosten.”
Pandeigenaren zijn vaak verantwoordelijk voor de gebouwgebonden installaties en de schil van het pand, zoals isolatie en glas. “Door voorafgaand aan de verduurzaming het gesprek met hen aan te gaan, kan Odido de maatregelen optimaal afstemmen”, legt Kempers uit.
Commercieel directeur Debbie Melis voegt toe: “We kijken met pandeigenaren hoe zij huurders zoals Odido kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van panden. De eigenaren vinden het fijn om mee te denken, terwijl ze het verbouwstuk bij ons laten. Zo kunnen wij het proces verder stroomlijnen.”
Tekst loopt door onder de afbeelding
Winkel klaar in 3 dagen
Een belangrijk aspect van de verduurzamingsaanpak van Odido is de snelheid waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd. Melis legt uit: “Op maandag, als de winkels maar een halve dag geopend zijn, starten we met werkzaamheden zoals het vervangen van het glas en het vernieuwen van de luchtsluis boven de ingang. Dinsdag werken we verder aan de vernieuwing van de airco en het afmonteren van de installaties. Op woensdag wordt de winkel schoongemaakt en draait deze alweer. Zo zorgen we dat de winkel snel weer operationeel is en houden we de overlast voor klanten minimaal."
Bij het verduurzamen van winkels is maatwerk essentieel, benadrukt projectmanager Kempers. “Per situatie bekijken we wat de meest effectieve mogelijkheden zijn. Soms is het een oplossing om de trapopgang naar de bovenverdieping af te sluiten door te isoleren. In een andere situatie blijkt dakisolatie het meest effectief.”
Merkbare impact
De genomen maatregelen hebben een merkbare impact op het energieverbruik van de winkels. Het plaatsen van HR++-glas blijkt met name zeer effectief. Venrooij: “We hebben dat type glas overal geplaatst. Dit vermindert 80 procent van het warmteverlies ten opzichte van enkel glas.”
Ook het sluiten van deuren blijkt een eenvoudig maar effectief middel om energie te besparen. Odido werkt nu met een gesloten deurenbeleid, vertelt Venrooij. “Zowel als het koud is en als het warmer is dan 25 graden.”
De implementatie van het beleid was wel even wennen. “Sommige medewerkers dachten: ‘De deur hoort open te zijn, want anders zijn we niet gastvrij’. Maar die angst is niet reëel. Wel hebben we de signing aangepast zodat het duidelijk is dat klanten welkom zijn, ondanks de gesloten deur. Ook hebben we deuren vervangen die niet goed open of dicht gingen."
De aanpassingen zorgen ook voor meer comfort voor de klanten en medewerkers. “Het klimaat in de winkel is verbeterd. Het pand in Alkmaar had energielabel G en men merkt daar een groot verschil.” Dit draagt eveneens bij aan de aantrekkelijkheid van Odido als werkgever, benadrukt hij. “Vooral voor de jongere generatie die duurzaamheid steeds belangrijker vindt.”
Lange termijn
De grootste duurzaamheidswinst is te behalen is in het nalopen van de buitenschil, isoleren en een passend klimaatsysteem, stelt Kempers. “Veel van die oude systemen kosten veel energie, terwijl dat tegenwoordig de helft minder kan zijn. Op de lange termijn verdient verduurzaming zich ook weer terug. Het gaat niet om een eenmalige investering, maar om het complete plaatje."
Reacties 0