Onder leiding van Blokker-telg Roland Palmer werkt de huishoudketen aan een rentree in Nederland. Beetje bij beetje wordt er meer duidelijk. Dit is wat we nu weten.
Update 2-6-2025: minimaal 37 eigen winkels
Tientallen nieuwe winkels
Roland Palmer leidde Blokker Holding van juli 2011 tot juli 2015. Hij is de neef van Jaap en Ab Blokker, die het concern tientallen jaren leidden. Na het faillissement van Blokker kocht hij eind vorig jaar de merknaam.
Hij wil zelf weer tientallen winkels openen. Een voormalig leverancier van de huishoudketen meldde in mei aan RetailTrends dat het dit jaar om zo'n 40 winkels gaat. Diverse bronnen van RTL Z spreken van circa 30 à 40 vestigingen. Uit een overzicht met vacatures op de website van de...
Onder leiding van Blokker-telg Roland Palmer werkt de huishoudketen aan een rentree in Nederland. Beetje bij beetje wordt er meer duidelijk. Dit is wat we nu weten.
Update 2-6-2025: minimaal 37 eigen winkels
Tientallen nieuwe winkels
Roland Palmer leidde Blokker Holding van juli 2011 tot juli 2015. Hij is de neef van Jaap en Ab Blokker, die het concern tientallen jaren leidden. Na het faillissement van Blokker kocht hij eind vorig jaar de merknaam.
Hij wil zelf weer tientallen winkels openen. Een voormalig leverancier van de huishoudketen meldde in mei aan RetailTrends dat het dit jaar om zo'n 40 winkels gaat. Diverse bronnen van RTL Z spreken van circa 30 à 40 vestigingen. Uit een overzicht met vacatures op de website van de huishoudketen, blijkt begin juni dat Blokker binnenkort zeker 37 winkels opent.
Hoewel het een rekbaar begrip is, streeft Blokker volgens een regiomanager naar 'landelijke dekking'.
Samenwerking met franchisers
Voor het faillissement had Blokker zo'n 400 vestigingen, waarvan er ongeveer 45 in handen waren van franchisenemers. Palmer wil door met de franchisers, maar het is niet duidelijk hoeveel daarvoor kiezen. Een aantal stapt over naar Marskramer, een formule die ooit ook onder Blokker Holding viel.
Bestuurslid Esther Heijnen van de vereniging van Blokker-franchisers wil niets zeggen over de huidige samenwerking. "We laten het aan Roland Palmer zelf om ermee naar buiten te treden", meldt ze aan RetailTrends.
En hoeveel franchisers door willen met Blokker? "Ik ken niet elke franchisenemer", zegt Heijnen, die zelf als ondernemer een Blokker-filiaal in Bunschoten-Spakenburg runt. "Iedere franchiser maakt hierin zijn eigen overweging, maar er zijn goede gesprekken gaande. Het is een kwestie van een paar weken voordat een en ander duidelijk wordt."
Bekende gezichten
Palmer omringt zich bij de herstart met enkele oudgedienden. Het gaat onder anderen om voormalig algemeen directeur Jack Peters en ex-financieel directeur Fred Letschert. Ook oud-verkoopmanager Peter Swenneker is erbij.
Een man die bij het nieuwe Blokker aan de slag gaat dankt het trio op LinkedIn voor het vertrouwen. "We gaan aan de weg timmeren om Blokker weer op de kaart te zetten."
Het drietal wil tegen RTL Z niet zeggen wat hun plannen zijn met Blokker. Op verzoeken van RetailTrends komt geen reactie. Palmer hult zich sinds december al in stilzwijgen.
Toen Palmer Blokker Holding leidde, vielen daar behalve Blokker ook ketens als Marskramer, Leen Bakker, Xenos en Intertoys onder. Hij werkte in die periode nauw samen met Peters en Letschert. Ze probeerden Blokker te moderniseren, maar dat stuitte op intern verzet.
Palmer vertrok in de zomer van 2015, Peters volgde vlak daarna. Letschert bleef tot mei 2016. Later werkten Palmer en Peters samen bij Alibaba. Palmer werkt daar niet meer sinds hij de merknaam Blokker kocht. Peters vertrok eerder vorig jaar.
Ook Joop Geelen is van de partij. Hij was 17 jaar inkoopmanager bij Marskramer en werkte ook met Palmer samen bij Alibaba. Geelen gaat aan de slag als categorymanager. "Samen met mijn collega's gaan wij er alles aan doen om een mooi en verrassend assortiment in te vullen voor de nieuwe Blokker", schrijft hij op LinkedIn.
Oude logo
Blokker haalt het oude logo van stal. Weg met de naam in kleine letters en met een punt erachter. In plaats daarvan terug naar oranje en wit met hoofdletters in blokken.
Het oude logo staat al op de website en is ook teruggekeerd op de gevel van het hoofdkantoor aan de Van der Madeweg in Amsterdam.
Het komt ook weer op de eigen winkels, bevestigt Geelen aan RetailTrends. Het ligt voor de hand dat dit ook voor de franchisefilialen geldt, maar daar wil hij niets over zeggen.
Vertrouwd assortiment
Categorymanager Geelen is openhartiger tegenover huis-aan-huis-krant de Nieuwsbode in Zeist, zijn woonplaats. Hij overhandigde daar deze week de sleutels aan de filiaalmanager van de Blokker-vestiging die daar binnenkort opent.
Klanten kunnen daar een vertrouwd assortiment verwachten, vertelt hij aan de krant. De verslaggever heeft het over 'een mooie sortering merkproducten, van strijkijzers en kledingstomers tot koekenpannen en schoonmaakartikelen'. Geelen: "Geen boeken of cd's, geen telefoon- en computeraccessoires."
Wel besteksets en keukenmessen. Die komen onder meer van het Apeldoornse Afeva, meldt de directeur van dat bedrijf op LinkedIn.
En zo wordt er langzaam maar zeker meer duidelijk over het nieuwe Blokker. Lukt het de keten om weer succesvol te worden? De naamsbekendheid is groot, maar de merkkracht heeft wel een flinke deuk opgelopen. En hoe zit het met een pak minder winkels met de inkoopkracht?
Op Facebook geeft Blokker aan er vertrouwen in te hebben: 'Er bloeit wat moois!'
De hoofdfoto betreft een oude Blokker, voordat er een nieuw logo kwam.