Dit is het prototype voor alle Aldi’s

Dit is het prototype voor alle Aldi’s

Liefst 5,2 miljard euro steekt Aldi Nord in de metamorfose van zijn winkels. Alle filialen in alle negen landen, ook in Nederland, gaan op de schop. De ombouwoperatie gaat dit najaar officieel van start, maar de eerste nieuwe vestiging werd in april al als prototype geopend in het Duitse Herten.

Het miljardenproject draagt de naam ANIKo (Aldi Nord Instore Konzept) en moet de winkels ‘lichter en vriendelijker’ maken, waarbij meer ruimte is voor versproducten. Verkoopdirecteur Thorsten Kinzel, die verantwoordelijk is voor de metamorfose, spreekt van een ‘allround concept voor een ultramoderne discountmarkt’.

“We hebben vanaf het begin geluisterd naar de behoeften van klanten”, vertelt marketingdirecteur Kay Rüschoff op zijn beurt. Klanten zijn ook in de disountmarkt veeleisender geworden, merkt hij. Zo hechten ze in aanvulling op prijs en kwaliteit meer waarde aan de versheid van producten. Alle bevindingen zijn meegenomen in het ontwerp, die in Herten als prototype is getest. “Klanten reageren heel goed op de vernieuwingen en waarderen vooral ons grotere aanbod aan friet, groenten, vlees en vis”, aldus Rüschoff. “Maar er zijn ook meer en meer kopers voor het uitgebreide assortiment biologische producten, vers gebak en nieuwe gemaksproducten.”

De tijd van de smalle en doelgerichte winkels is voorbij, als we de retailer moeten geloven. “In Herten is al goed te zien dat klanten bij ons in de winkel geen navigatiesysteem nodig hebben”, aldus Kinzel. “Alles is overzichtelijk en de producten worden goed gevonden.” Rüschoff benadrukt dat Aldi ondanks alle veranderingen gewoon een discounter blijft. “Aldi blijft Aldi, juist omdat we de standaard voor discounters opnieuw hebben gedefinieerd.”

Vanaf dit najaar worden wekelijks tot dertig winkels vernieuwd. Alleen in Duitsland gaat het al om 2300 filialen. De vernieuwingen nemen dan ook enkele jaren in beslag. Aldi Nederland nam dit jaar al een voorschot op de grootschalige ombouwoperatie, door een deel van zijn ruim vijfhonderd winkels te vernieuwen. Zo zijn al testwinkels geopend in plaatsen als Den Bosch, Zwolle en Enkhuizen.