Hiermee mengt Tesco zich in het discountgeweld

Om de concurrentie aan te gaan met Aldi en Lidl heeft supermarktketen Tesco zijn eigen discountformule Jack’s gelanceerd. Versafdelingen zoals een slager en bakker, te vinden in Tesco-winkels, zul je bij Jack’s niet aantreffen. Een breed assortiment met lokaal geproduceerde producten daarentegen wel.

Om de concurrentie aan te gaan met Aldi en Lidl heeft supermarktketen Tesco zijn nieuwe discountformule Jack’s geopend. Een mooie aanleiding om eens een kijkje te nemen in de lage-prijs-segment winkel. Versafdelingen zoals een slager en bakker, te vinden in Tesco-winkels, zul je bij Jack’s niet aantreffen. Een breed assortiment met lokaal geproduceerde producten daarentegen wel.

Van enige overdaad of luxe is in deze winkel geen sprake. Het interieur is precies zoals je verwacht bij een low budget-winkel, simpel en sober. De vloeren zijn voorzien van standaard grijze tegels. Platen aan de wand hebben geen speciale aankleding, op een enkele tekst na. En de tl-buizen geven een degelijke, maar weinig sfeervolle verlichting.

De indeling van de winkel is praktisch en duidelijk met goed aangegeven bordjes. Het nationalistische gevoel komt terug in de kleuren van de winkel. Zo hebben de informatiebordjes de blauwe kleur van de Union Jack gekregen. Dat in combinatie met het rode logo op de producten geeft het geheel een typisch Britse sfeer. Overigens is de afbeelding de Britse vlag zelf ook veelvuldig te vinden in de winkel.

Dat het concept vooral gebruik maakt van lokaal geproduceerde producten, is niet over het hoofd te zien. Waar mogelijk staat breed uitgeschreven dat de melk of het vlees van honderd procent Britse afkomst is. Tachtig procent van de voedsel- en drankproducten wordt gekweekt, gefokt of geproduceerd in Groot-Brittannië. De winkel brengt daarmee een uniek assortiment van eigen merk producten op de markt.

De grote Engelse supermarktketens gaan al enkele jaren gebukt onder het succes van Aldi en Lidl. Sainsbury’s waagde in 2014 al eens een poging tot een tegenoffensief, via een joint-venture met Netto, de discountformule van het Deense Dansk Supermarked. In twee jaar tijd worden vijftien vestigingen uit de grond gestampt, maar het avontuur blijkt geen succes. Halverwege 2016 stapt Sainsbury’s uit de joint-venture en worden alle winkels gesloten. De keten groeit niet hard genoeg en kan daardoor niet opboksen tegen de schaalvoordelen van de Duitse discounters. Zal Tesco meer succes hebben?

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.