Of ik de P.C. mis? Neen. Vijf lange tv-seizoenen schuimde ik met een cameraploeg door de luxe koopgoot. Het was mij een genoegen, heus, maar geen mens is gehouden zijn leven steeds weer opnieuw te beleven. En vooral: de P.C. Hooftstraat is niet meer de straat zoals ik ‘m aantrof in 2007.


We startten bij ons in de P.C. op de piek van de hoogconjunctuur. Rode lopers, rode Ferrari’s en goudgravende Sletvana’s dicteerden de lustgevoelens van onze enige luxe winkelallee. Onbezonnen spendeerdrift. Verveelde mannen, slenterend aan de arm van hun kooplustige vrouw of hulpverloofde. Een dankbaarder doelwit voor tv-camera’s was er niet. Ik droeg nog lichtbruine schoenen onder grijze broeken, coupeerde m’n haar tot een mat en stuurde routineus een scooter door de straat. Lekker Italiaans, houden de kijkers van. Maar onderhuids voelde je het ongemak.


Toen kwam de crisis, dirigeerden de curatoren de stenenschuivers uit de maatwerkafdeling van Oger en werd het in de straat allengs stiller. Zelfs op zaterdag. ‘Weinig tasjes’, klaagden de winkeliers dan, doelend op het...