Björn Kuipers (47)
Eigenaar Jumbo Kuipers Oldenzaal en Denekamp
Ook: een van de beste scheidsrechters ter wereld, huilt bij films


14:00 uur. De telefoon gaat. Het is Björn.


Zo, stipt op tijd.
“Altijd. Je kunt een Champions Leaguewedstrijd ook nooit te laat beginnen, hè.”


Dan gaan we geen seconde verliezen. Jij hebt weleens gezegd dat je Messi, Zlatan of Ronaldo hetzelfde behandelt als mevrouw De Vries uit Rossum. Hoe is dat?
“Met respect, al hoef je niet altijd even lief te zijn. Zeker niet als mensen een grens over gaan. Dat gebeurt niet alleen op het veld – kom niet bij me aanzetten met namen van ziektes – maar ook in de winkel. Lastige mensen zijn overal.”


Heb je er ook weleens een klant uitgestuurd?
“Ja, min of meer. We doen er alles, álles aan om onze klanten in deze tijd een veilige winkelomgeving te bieden. Toch zijn er mensen die klagen. Laatst nog, een mevrouw. Toen zei ik gewoon: u bent een klaagzang voor onze medewerkers en voor uzelf. Ik zie u hier graag, maar als het u niet bevalt, dan moet u wellicht een keer ergens anders gaan kijken.”


Welke eigenschap deelt de scheidsrechter met de supermarktondernemer?
“Lef. Niet bang zijn en gewoon zeggen waar het op staat. Dat gebeurt veel te weinig. Kijk maar eens hoe opgelucht je je dan voelt.”


En wat maakt jou juist onzeker?
“Als het met dierbaren niet lekker gaat, zoals mijn kinderen. Mijn dochter (14) heeft vanaf haar tweede een darmaandoening. Dat brengt veel stress en bezorgdheid met zich mee, maar inmiddels denk ik dat we op de goede weg zijn.”


Hoe uit zich dat, een bezorgde Björn?
“Snauwerig, kortaf zijn. En ik wil er niet over praten, ja, terwijl ik net nog het tegenovergestelde zei. Maar dat vind ik dan toch lastig, liever kijk ik de situatie even aan.”


Je bent een familieman, las ik. Vind je dat je genoeg tijd aan je gezin besteedt?
“Ik wíl een familieman zijn, maar nee, ik ben dat niet geweest. Daar ben ik nu, de afgelopen twee maanden, achter gekomen. Toen alles stil kwam te liggen – geen competities, geen lezingen. Opeens is er alle tijd om met z’n viertjes spontaan een potje Mens Erger Je Niet of Monopolie te doen.”


Kun je dan goed tegen je verlies?
Lacht: “Eigenlijk niet, ik houd van winnen. Als kleine jongen reageerde ik verlies direct af op mijn teamgenoten of de scheidsrechter. Nu geef ik liever het goede voorbeeld, maar of dat effect heeft? Tja, mijn zoontje (10) flikkert de pionnen nog altijd in een soepele beweging van het spelbord af…”


Wat weet bijna niemand van je?
“Dat ik vrij emotioneel ben. Mensen denken dat een scheidsrechter een strenge man is, boos misschien wel. Een fragmentje kan me al ontroeren. Laatst nog, bij de speech van de koning over 75 jaar bevrijding. Of tijdens de film Escape From Sobibor. Dan zitten ze er zo hoor, de tranen. Dat vind ik ook zo mooi aan voetbal, voetbal is emotie. Dat begrijp ik ook als spelers de grens bij me opzoeken.”


Wat wil je meenemen na corona?
“De tijd en gezelligheid met mijn gezin. Al weet ik nu al dat de competities en het EK in 2021 al mijn aandacht weer vergen. Maar daarna, écht, ik beloof het.”


Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je bent geworden?
“Absoluut, ik had nooit vermoed dat ik dit kon bereiken. Of het nu gaat om het voetbal of de winkels; het was fantastisch dat Jumbo Kuipers Oldenzaal in 2016 uitgeroepen werd tot Beste Jumbo van Nederland. Maar het belangrijkste: ik heb een prachtig gezin, een goede gezondheid en zowel mijn ouders als schoonouders nog. Wat wil je nog meer?”