Een T-shirt dat vijf wasbeurten meegaat kan niet meer

Duurzaam discounten, kan dat wel? Aangezien ‘nee’ eigenlijk al een tijdje geen optie meer is, beantwoorden steeds meer retailers 
die vraag met ‘ja’.

Duurzaam discounten, kan dat wel? Aangezien ‘nee’ eigenlijk al een tijdje geen optie meer is, beantwoorden steeds meer retailers 
die vraag met ‘ja’. Zeeman timmert al wat langer aan de weg op dit vlak en Action-ceo Sander van der Laan erkende tijdens RetailTrends Live zich bewust te zijn van de noodzaak.


Primark kwam zeer recent als volgende in de rij met de boodschap dat het allemaal wat duurzamer moet. Minder CO2-uitstoot, recyclen, leefbaar loon voor de arbeiders: ook de Ierse discounter ziet in dat achterblijven geen optie meer is.


Opvallender dan deze grote lijnen van de aankondiging is een detail in het gedeelte ‘kleding die langer meegaat’. Dat moet al in 2025 het geval zijn. Het 
streven: Primark-kledingstukken moeten niet vijf, maar dertig wasbeurten lang meegaan. Voor Primark is het tot op heden kennelijk acceptabel als een 
T-shirt na vijf keer wassen aan het einde van zijn levensduur is. Al is het niet gezegd dat dat ook gebeurt: nu wordt kleding vijf keer als test gewas sen door Primark, straks dus dertig.


Het is verleidelijk en niet geheel onterecht hier wat cynisch op te reageren. Met een positieve bril op kun je ook stellen dat Primark de duurzaamheid van zijn kleding verzesvoudigt. En dat is niet onbelangrijk, want de zogenoemde ‘wegwerpfactor’ blijkt vaak te worden onderschat bij het beoordelen van duurzaamheidsambities. 


Een voorbeeld: een T-shirt dat een milieu-impact heeft van honderd eenheden heeft bij twee keer dragen een impact van vijftig eenheden per gebruik. Bij twintig keer dragen is dat nog maar vijf eenheden. “Een reusachtig verschil”, stelt ook vermogensbeheerder Schroders dat met deze interessante kijk op duurzaamheid kwam in een recent rapport. Doen ketens als H&M en Primark het nog aardig op het gebied van chemicaliën, waterverbruik en CO2-uitstoot, zodra je hun wegwerpfactor in de impactberekening betrekt, zakken ze diep weg. 


Het toont maar weer aan dat duurzaam een containerbegrip is waarbij je de betekenis naar eigen smaak kunt interpreteren. VanDale noemt er drie: 1.) lang durend, 2.) weinig aan slijtage of bederf onderhevig en 3.) het milieu weinig belastend. Het blijkt duidelijk dat de tweede en derde betekenis nogal eens los van elkaar worden gezien, terwijl dat niet kan.


Ook deze Changemakers in retail-special toont aan dat duurzaamheid voor iedereen iets anders betekent. Voor gevestigde spelers is het vaak een hele toer. Dat merkt ook Justin Pariag als hij in 2016 head of sustainable business wordt bij de Bijenkorf. “Ik zag een organisatie die al veel goede dingen deed op het gebied van duurzaamheid. Wat ontbrak was een strategische aanpak.”


Het is een probleem waar vrijwel iedere gevestigde retailer tegenaan loopt. Ineens moet duurzaamheid in een organisatie geïntegreerd worden en nog als topprioriteit ook. Hoe anders is dat bij het drieluik met jonge changemakers die we in deze editie uitlichten. Een polo die je aan het einde van zijn levensduur gewoon in de grond kunt stoppen? Honderd procent plasticvrij opereren? Daar komt geen grote mode- of drogisterijketen mee weg. Dat kan alleen als je businessmodel is gebouwd rondom een duurzame missie, in plaats van dat duurzame initiatieven in een bestaand model moeten worden geschoven. 


Voor de dilemma’s van die grote jongens moet de komende jaren een oplossing worden gevonden, want juist daar valt de meeste winst te behalen. Zoals Van der Laan zegt: “Nu we een groot bedrijf zijn is onze verantwoordelijkheid in de sustainability-agenda ook gegroeid, zodat de wereld voor onze kinderen en kleinkinderen een fijne wereld is."
 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!