Selfie Jouri Schoemaker (Pieter Pot): 'Ik sta mijn positie met liefde af'

Jouri Schoemaker (Pieter Pot) krijgt zijn beste ideeën onder de douche.

In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer:

Jouri Schoemaker (30)
Medeoprichter Pieter Pot
Ook: pitch-kampioen, bouwt fietsen.

Ik spreek nu met de Nederlands Kampioen Pitchen uit 2016. Hoe zit dat?
“Ik heb het altijd al leuk gevonden om mensen mee te nemen in mijn verhaal. Als kind stond ik al eens in de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd en tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik goed kan presenteren. Een pitch is een leuk middel om mensen in beweging te brengen. Ik houd ervan om me te verplaatsen in de ander: welke behoefte of welk probleem heeft hij en hoe kunnen we dat oplossen?”


Naast je rol bij Pieter Pot heb je verschillende andere bezigheden. Je bent te boeken als spreker, je adviseert andere ondernemers en je maakt fietsen. Hoe bewaar je je focus?
“Ik mag van mezelf één hobbyproject hebben naast Pieter Pot. De ene keer is dat inderdaad een fiets bouwen, de andere keer is dat het NK Risk organiseren met mijn zusje. Eerder deed ik weleens te veel, maar dat deed mijn mentale gesteldheid geen goed.”


Wat gebeurt er als je te veel hooi op je vork neemt?
“Ik word reactief in plaats van proactief. Ik ben dan namelijk te veel bezig met de punten op mijn to-do-list afvinken, waardoor er te weinig ruimte is voor creatieve ideeën. Die zijn juist de kers op de taart. Ik heb een zekere ruimte nodig om dingen een tijdje te laten bezinken. Als ik met iets anders bezig ben, krijg ik ineens een creatieve ingeving. Mijn beste ideeën ontstaan meestal onder de douche.”


Pieter Pot staat aan de vooravond van uitbreiding naar België, jullie zijn net verhuisd naar een nieuw warehouse. Hoe bewaak je die balans in deze hectische fase?
“Ik vind dat best lastig, ik ben eindverantwoordelijk voor wat er gebeurt. Ik zoek bewust afleiding en ik geef heel bewust mijn grenzen aan. Elke dag moet ik mijn prioriteiten afwegen: gaan Martijn (Bijmolt, compagnon bij Pieter Pot, red.) en ik vanavond nog sparren over een knelpunt of doen we dat morgenochtend, als we allebei uitgerust zijn? Gelukkig remt mijn vriendin me af en toe: telefoon en laptop aan de kant en Netflix aan. Verder helpt sporten me enorm. Als ik op de padelbaan sta, vergeet ik alles om me heen.”


Zie je jezelf als een ondernemer of meer als een manager?
“Ik ben goed in het opstarten van iets, ik kan goed luisteren naar de behoeften van de klanten en het team en ik kan mensen in beweging brengen. De opstart- en groeifase liggen mij het best. In die zin ben ik dus meer een ondernemer dan een manager.” 


Wat betekent dat voor jouw rol bij Pieter Pot als jullie de startupfase voorbij zijn?
“Ik zie mezelf als het middel voor de impact die we maken. Ik heb weinig ego. Als het beter is voor het bedrijf om mijn positie af te staan aan iemand met een ceo-profiel, dan zou ik dat met alle liefde doen.”


Zou de jongen die je was trots zijn op de man die je bent geworden?
“Zeker. Als kind keek ik op tegen mensen die iets bijzonders deden, mensen die boven het maaiveld uitstaken. En nu speel ik een sleutelrol in een bedrijf dat dat doet. Mijn droom komt uit – en veel sneller dan ik van tevoren had gedacht.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!