Wat als kweekvlees de standaard wordt? Wat als boeren sla niet meer op het land telen, maar op de twaalfde etage van een wolkenkrabber? Het klinkt als een scifi-film, maar in Singapore is het realiteit. De kleine stadstaat neemt het voortouw bij biotechnologische ontwikkelingen en streeft Europa voorbij als het Silicon Valley van food.


Het is een zomerse avond in Singapore en je strijkt neer op een terras voor een hapje en een drankje. Als voorgerecht neem je salade, gemaakt van ingrediënten uit de vertical farm in de keuken. Voor het hoofdgerecht kies je een kipburger, maar voor de burger in kwestie is geen kip geslacht. En bij wijze van dessert spreekt de kaasplank je aan. Ook in de kaas – je raadt het al – is geen spoortje dierlijke melk te vinden.


Singapore verdiept zich in hightech alternatieven voor de traditionele voedselproductie. Daarmee moet het land minder afhankelijk worden van externe voedselbronnen. Geen onlogische redenering, nu boeren en telers wereldwijd kampen met klimaatveranderingen die de oogst in één klap kunnen wegvagen.