Opgepompte kipfilet, wilde zalm uit de kwekerij, versneden rijst: er wordt teveel met levensmiddelen gesjoemeld waarschuwen wetenschappers en voedselautoriteiten.
Zeker wanneer er een goedkoop alternatief is voor een duur product, is de kans groot dat ergens in de aanvoerketen wordt gesmokkeld. Niet alleen door duistere handelaartjes; ook bekende merkleveranciers en grote supermarkten verkopen vervalste voeding. Vraag is: wie doet er wat aan?
Al die nieuwe biologische producten in de winkel: zijn die wel echt biologisch? Bevat kostbare koffie, dure chocolade, rijst en marmelade wel de ingrediënten die op de verpakking worden gesuggereerd? Welke bewerkingen heeft ons vlees en kaas ondergaan? Komt die Schotse whisky wel uit Schotland en zijn onze mosselen echt Zeeuws? De ervaring van de Food Standards Agency in Engeland is dat met tien procent van alle levensmiddelen wordt geknoeid. Geprojecteerd op de totale omzet aan voeding in het Verenigd Koninkrijk betekent dit percentage dat bijna tien miljard aan consumentenbestedingen gebaseerd is op misleiding. In Engeland worden daarom nu speciale voedingsrechercheurs aangesteld en fraudulerende leveranciers voor de rechter gesleept. Tot op heden zijn alleen kleine producenten beboet, maar ook bekende merkleveranciers en grote supermarkten worden meegezogen in deze Food Fraud. Niet alleen in Engeland, want vervalste voeding is een wereldwijd probleem. De FSA bepleit daarom een Europese jacht op fraudeurs.
Het gehele artikel is te lezen in het juninummer van RetailTrends
Een jaarabonnement op RetailTrends? Klik hier
U kunt vrijblijvend een proefnummer aanvragen via sales@retailtrends.nl
Valse Voeding
Gepubliceerd op 9 juni 2008 om 00:00
Reacties 0