Amerikaanse supermarkten hebben nog altijd een flinke hoeveelheid besmette vleeskuikens in de schappen liggen. Tweederde is besmet met salmonella, campylobacter of beide, blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Consumers Union. Het besmettingspercentage is daarmee lager dan drie jaar terug, maar nog altijd te hoog stelt de organisatie.
Consumers Union kocht 382 kippen in honderd supermarkten. Veertien procent was besmet met salmonella, bij 61 procent werd campylobacter aangetoond en negen procent was besmet met beide. De organisatie roept de overheid op tot strengere voedselveiligheidseisen. Verder wordt consumenten geadviseerd voorzichtig te zijn met de bereiding van kip.
Het landbouwministerie USDA weerlegt de cijfers. Een woordvoerder stelt dat het salmonellaniveau dankzij een bestrijdingsprogramma veel lager is. Het campylobacterniveau wordt in de komende jaren teruggedrongen, onder andere met chloorbaden. Ook de pluimveesectororganisatie NCC keert zich tegen het onderzoek, want ‘kip is veilig’. “Net als in elk vers voedsel kunnen er bacteriën in zitten, maar die worden gedood bij de bereiding.”
Veel besmette supermarktkippen in VS
Gepubliceerd op 15 maart 2010 om 00:00
Reacties 0