Het Europees Parlement wil ondernemers verplichten een kortere betalingstermijn te hanteren. Bedrijven zouden zo maximaal zestig dagen op hun geld hoeven wachten. Nederlandse winkeliers zien niets in het plan.
“Het lijkt misschien aardig, maar werkt averechts”, aldus Julius Witteveen van Detailhandel Nederland tegenover de Financiële Telegraaf . “Het zal voor winkeliers aanzienlijk duurder worden om voorraden aan te houden. Ze zullen daardoor gedwongen worden kleinere voorraden te nemen.”
De frequentie van het aantal toeleveringen zou dan omhoog moeten, stelt Witteveen. “Vrachtwagens moeten winkels vaker bevoorraden met in omvang kleinere leveringen. Dit zal een aanzienlijk negatief effect hebben op het milieu door meer bevoorradingskilometers en een hogere uitstoot van CO2. Bovendien zullen de kosten van alle extra ritjes zich uiteindelijk ook wreken in hogere consumentenprijzen.”
Volgens Europarlementariër Toine Mander (VVD) zijn de kleinere ondernemers juist enorm geholpen met het opheffen van zogeheten contractvrijheid. “Grote bedrijven zijn nu zo dominant dat ze de kleintjes lang op hun geld kunnen laten wachten. Albert Heijn heeft vaak zijn sla of spruitjes al tien keer verkocht, voordat ze betalen aan de leverancier. Dat kan niet, en al helemaal niet in tijden van crisis.”
Volgens de voorstellen zou bij vertraging een boete van vijf procent moeten gelden en de wettelijke rente moet worden betaald.
Winkeliers tegen korte betaaltermijn
Gepubliceerd op 18 maart 2010 om 00:00
Reacties 0