Forse rentelast blijft HEMA achtervolgen

Warenhuisketen HEMA heeft het afgelopen jaar een nettoverlies geleden van 18,7 miljoen euro. De operationele winst van de retailer nam door kostenbeheersing dan wel toe met 6,5 procent, de hoge financieringslasten drukten de keten voor het tweede opeenvolgende jaar in het rood.

De eigenaar van HEMA, Lion Capital, pompte het afgelopen jaar tachtig miljoen euro in het bedrijf, blijkt uit donderdag gepubliceerde jaarcijfers. De investeringsmaatschappij deed dit door een deel van de aandeelhouderslening om te zetten in eigen vermogen. De maatregel is ongewoon voor private equity, omdat in de regel zo min mogelijk met eigen vermogen wordt gewerkt en zo veel mogelijk met schuld, om zo een zo hoog mogelijk rendement op de investeringen te halen, stelt het FD.

Slechts als een bedrijf de leningsafspraken met de banken niet kan nakomen wordt de aandeelhouders verzocht meer eigen vermogen te storten. Volgens een woordvoerster van HEMA is de aflossing echter niet gedaan op verzoek van de banken. De directie van de retailformule had Lion Capital hiertoe verzocht om ‘het eigen vermogen te versterken’, zegt de woordvoerster in het FD.

Met de storting van tachtig miljoen euro komt het eigen vermogen van HEMA uit op 105 miljloen euro, acht procent van het totale vermogen. Volgens marktkenners ‘risicovol’. Zonder de overboeking was het eigen vermogen van de keten slechts twee procent en bestond de balans bijna volledig uit schuld.

HEMA zag de omzet in 2009 met drie procent stijgen. De groei kwam met name door de opening van 49 nieuwe, vooral kleinere winkels in Nederland en België. De omzet in bestaande winkels bleef gelijk.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!