Subsidiekraan fairtrade dichtgedraaid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de subsidiekraan voor fairtrade-producten dichtgedraaid. Onlangs is een bezwaar op de subsidieafwijzing door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels als ongegrond afgedaan, waardoor het besluit definitief is. 

De Fair Trade Alliantie liet in een reactie weten diep teleurgesteld te zijn dat ze niet kan rekenen op subsidie. De afwijzing heeft verstrekkende gevolgen voor grote aantallen producenten en werknemers in ontwikkelingslanden. De Fair Trade Alliantie is erop gericht om kansen die de huidige markt voor fairtrade producten hen biedt te benutten.

"Wij werken samen met tienduizenden boeren, producenten en werknemers in Afrika, Latijns Amerika en Azië in de sectoren voedsel, handnijverheid en kleding. Zonder ondersteuning zijn zij niet of nauwelijks in staat om toegang te krijgen tot de wereldmarkt", aldus een woordvoerder van de Fair Trade Alliantie.

"Bovendien dreigt door de afwijzing vertraging van de groei en verbreding van het aanbod van fairtrade producten in Nederland. Terwijl een investering in de fairtrade sector juist nu hard nodig is", aldus de Alliantie. "Recent onderzoek toont aan dat de vraag naar fairtrade producten in Nederland met name sinds 2009 een enorme groei kent. Producenten in ontwikkelingslanden verdienen de kans om juist nu in te spelen op deze consumentenvraag. Een verhoging van de omzet van fairtrade producten zorgt voor betere sociaal economische omstandigheden van producenten in ontwikkelingslanden."

Ondanks het besluit van het ministerie blijft de Fair Trade Alliantie samenwerken in Nederland en in ontwikkelingslanden. "Het besluit dwingt ons echter wel om de gestelde doelen, ambities en termijnen bij te stellen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!