'ProCures heeft strijd op alle fronten verloren'

Investeringsmaatschappij ProCures heeft de strijd rond boekwinkelketen Polare op alle fronten verloren. Dat zegt eigenaar Paul Dumas in het NRC Handelsblad. “Ik ben een soort metafoor geworden voor niet-gewenste veranderingen.”

ProCures voegde twee jaar geleden de boekwinkels van De Slegte en Selexyz samen. Daarbij was de uitdaging volgens Dumas om wat te doen aan het ‘gigantische omzetverlies’ van de boekenbranche. De investeerder nam twaalf van de 28 miljoen euro schuld van de winkelketens over, maar zag de beoogde reorganisatie mislukken.

Een van de oorzaken is dat Polare panden die de winkelketen niet meer wilde gebruiken niet kwijtraakte, stelt Dumas. Zo zou de familie De Slegte 1,6 miljoen euro sleutelgeld betalen wanneer Polare in de Kalverstraat plaatsmaakte voor een beter betalende huurder. Zij weigerden echter 1,6 miljoen euro aan ProCures over te maken, omdat zij de fusie met Selexyz zagen als doodsteek voor hun boekhandels. “Ook potentiële nieuwe huurders die wij voor andere panden aandroegen wezen zij af. Daardoor liepen we sleutelgeld mis en bleven we drie miljoen euro per jaar betalen voor panden die we niet wilden gebruiken.”

Polare stuitte verder op de inperking van de betalingstermijn door CB van zestig naar 45 dagen, waardoor de winkelketen het zich niet meer kon permitteren om boeken lang op voorraad te hebben. Tevens liep het tegen beperkte retourrechten aan, waardoor de winkelketen met grote voorraden bleef zitten van boeken die minder verkochten dan verwacht. “En door de vaste boekenprijs mochten we ze niet afprijzen”, stelt Dumas.

De boekenmarkt moet volgens hem op zoek naar een nieuw evenwicht. Zo wilde ProCures invoeren dat uitgevers meer boeken in consignatie gingen leveren. “Dat betekent dat de boekhandel ze pas afrekent als ze verkocht zijn, niet vooraf.” Daarmee wilde de investeerder de situatie voor fysieke boekhandels gelijktrekken aan die van internetwinkels, die elk boek apart bestellen en geen hinder ondervinden van betalingstermijnen en voorraadrisico’s.

Verder vroeg Polare uitgeverijen om 47 procent korting, in plaats van de gebruikelijke 42 procent. Tevens wilde de winkelketen dat uitgeverijen meebetaalden aan marketingkosten en boeken vaker buiten CB om leverden. Kleine uitgeverijen zouden daar volgens Dumas baat bij hebben omdat ze rechtstreeks aan winkels konden leveren. “De sector had een wake-up call nodig. Voor ons was het taak te overleven en daarom wilde ik best die wekker zetten.”

De boekenbranche wordt volgens Dumas beheerst ‘door een paar conservatieve opiniemakers’, die uitgaan van een collectiviteitsgedachte. “Maar een boekhandel op een A1-locatie in Amsterdam is echt andere koek dan een boekhandel in Winterswijk. Ik vind dat je dan ook andere voorwaarden kunt stellen.”

CB weigerde echter in te stemmen met het reddingsplan voor Polare. De winkels worden nu per stuk verkocht aan geïnteresseerde boekhandelaren. De oude namen van de winkels zijn echter verpand aan de banken, geeft Dumas aan. “Dus wie nu een oude naam opnieuw wil gaan gebruiken, zal die moeten verwerven.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!