De Koninklijke Boekverkopersbond roept het kabinet op de boekhandels weer te openen. Vanwege de lockdown zijn ze sinds half december dicht en dreigen ze na 19 januari net als andere zogenoemde niet-essentiële winkels nog zeker drie weken gesloten te blijven.

"Zo essentieel als de kaasboer is voor de boterham, zo essentieel is de boekhandel voor onze geest", schrijft directeur Anne Schroën van de brancheorganisatie in een open brief. "Mijn oproep aan u allen is: geef de Nederlanders hun boekhandel terug, juist nu. Onze buurlanden kiezen ervoor hun boekhandels open te houden. Natuurlijk willen ook wij het allerliefste open, op zijn minst met een afhaalloket." De sluiting leidt volgens haar tot scheefgroei: online retailers maken een ongekende groei door.

Schroën waarschuwde april vorig jaar dat een op de drie boekwinkels het niet zal redden als de crisis aanhoudt. "Dit gevaar is niet geweken, het is zelfs reëler dan ooit, al blijf ik vurig hopen dat ik ongelijk had. Boekverkopers leven niet van subsidie, zij zijn retailers, met doorlopende vaste kosten, bancaire verplichtingen en het uitblijven van huurcompensatie. Dit alles bezorgt veel boekverkopers slapeloze nachten, juist omdat het perspectief ontbreekt."