'Helft van de boekhandels zal deuren sluiten'

De komende tien jaar verdwijnt de helft van de traditionele boekhandels in Nederland. Dat zegt Wim Waanders, uitgever en eigenaar van een van de grootste zelfstandige boekhandels van ons land in Het Financieele Dagblad. 

In Nederland zijn momenteel circa vijftienhonderd traditionele boekwinkels die vrijwel uitsluitend boeken, tijdschriften en schrijfwaren verkopen. “Ze worden gerund door bevlogen boekhandelaren, door liefhebbers. Maar voor sommigen houdt het een keer op”, aldus Waanders. 

De moeilijkheden in de boekwinkelbranche worden niet alleen veroorzaakt door online spelers en de opkomst van het ebook, stelt Waanders. “De afnemende consumptie heeft vooral te maken met veranderingen in ons gedrag. We gebruiken tegenwoordig iPads en laptops, we zijn druk met onze sociale netwerken.” 

Daarnaast speelt de economische tegenwind een rol. Het afnemende bezoek aan de binnensteden heeft een groot effect op boekhandels. “Nederland is immers het land met de grootste dichtheid aan boekhandels ter wereld.” 

Fysieke boekwinkels moeten volgens Waanders nieuwe activiteiten ontplooien om hun publiek vast te houden. “Wij hebben daarom Waanders in de Broeren opgezet.” In dit culturele centrum met een eigen brasserie in een middeleeuwse kerk in de Zwolse binnenstad zijn boeken en accessoires te koop. Daarnaast zijn er exposities en gaan politici en schrijvers er in debat. “We werken met meerdere verdienmodellen. Als ondernemer moet je wel de opzet kiezen die bij je past.” 

Waanders investeerde ruim vier miljoen euro in de verwerving en verbouwing van het pand. De Provincie en het Rijk staken ruim een miljoen euro in het project. Het ontmoetingscentrum is sinds juli geopend en Waanders is tevreden over de resultaten. “De bezoekersaantallen, nu al 420 duizend, overtreffen de verwachtingen. We mikken op zevenhonderdduizend het eerste jaar.”

Waanders zag de boekenomzet met veertig tot zestig procent stijgen. “We streven naar een omzet van ruim vijf miljoen euro.” Hij verwacht wel een langere terugverdientijd door tegenslagen bij de vergunningen en bouw. "Ik kan dat gelukkig hebben als ondernemer. Ik ben altijd iemand geweest van de lange termijn."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!