Online creditcardfraude neemt toe

Nu meer consumenten via internet aankopen doen, stijgt ook het aantal fraudegevallen bij online betalen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van een rapport over betaalfraude in Europa in 2012, dat dinsdag verscheen. 

Zestig procent van de fraudegevallen in 2012 vond plaats met betalingen waarbij betaalkaarten niet worden gecontroleerd, zoals bij online afrekenen. De totale schade van fraude kwam in dat jaar uit op 1,33 miljard euro

Tussen 2011 en 2012 steeg het aantal van dit soort fraudegevallen met 21 procent. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de toename in online verkopen, aldus de ECB. Het aantal transacties voor online aankopen steeg tussen 2008 en 2012 namelijk jaarlijks met circa vijftien tot twintig procent.

De ECB pleit voor betere veiligheidsmaatregelen rond online betalen in de strijd tegen fraude. Geavanceerde technieken met bijvoorbeeld willekeurige codes die worden gegenereerd met een kaartlezer en een sterker bewustzijn onder retailers en consumenten zijn noodzakelijk nu de online fraude steeds geraffineerder wordt, aldus de bank. Daarnaast zijn beter bescherming van data en richtlijnen voor consumenten rond online veiligheid nodig.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!