'Kwart tot eenderde van voedsel wordt verspild'

Van al het geproduceerde voedsel verdwijnt een kwart tot eenderde in de prullenbak. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldbank. President Jim Yong Kim noemt de verspilling ‘beschamend’. “Miljoenen mensen gaan elke nacht hongerig naar bed en toch belanden honderden miljoenen tonnen voedsel in de kliko.” 

Uit het rapport van de Wereldbank blijkt dat de verspilling in alle stadia van het voedselproces wordt veroorzaakt. Het zou al mis gaan bij de productie, maar ook bij het vervoer, de opslag en de consumptie verdwijnt veel voedsel in de prullenbak. Van graanproducten wordt bijna de helft verspild, maar ook groente en fruit wordt vaak weggegooid. 

In Noord-Amerika gaat bijvoorbeeld in de consumptiefase ruim zestig procent van het voedsel verloren. Men koopt het eten, maar laat het bijvoorbeeld te lang in de koelkast liggen, waardoor het bederft. Ook in Nederland verspilt elk huishouden jaarlijks gemiddeld vijftig kilo of 350 euro aan voedsel. 

Volgens de Wereldbank is het belangrijk dat de landbouwtechnieken worden veranderd. Ook zou er flink moeten worden geïnvesteerd in transport en opslag. Tenslotte is het van belang dat de consument zich bewuster wordt van de hoeveelheid voedsel die hij verspilt en hoe dit kan verminderen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!