In Bengaalse naaiateliers is ondanks het Accord on Fire and Building Safety nog weinig verbetering zichtbaar. Dat blijkt uit de eerste tien inspecties die zijn uitgevoerd in opdracht van de Stichting Bangladesh Veiligheidsakkoord, zo schrijft de Volkskrant.

Inspecteurs troffen bijvoorbeeld twee textielfabrieken aan die zwaar overbelast waren. Om sluiting te voorkomen, werden verdiepingen ontruimd en opgeslagen voorraden verwijderd. “Daarna konden we toestaan dat een deel van de productie kon worden voortgezet”, zegt Brad Loewen die de inspecties leidt.

De controles bij de naaiateliers werden twee weken van tevoren aangekondigd. Desondanks troffen de inspecteurs overal grote tekortkomingen, zoals overbelasting van de gebouwen en te dunne steunpilaren. De elektrische installatie was nergens in orde.

Verbetering van de situatie hoeft volgens Loewen niet veel geld te kosten. Versteviging van pilaren en balken en kabels die volgens voorschrift worden bevestigd is al een stap voorwaarts. “Het is allemaal niet zo moeilijk.”

Het Accord on Fire and Building Safety werd vorig jaar opgesteld nadat de Rana Plaza-fabriek instortte. Daarbij kwamen meer dan duizend textielarbeiders om het leven. Naar aanleiding daarvan tekenden meer dan honderd fashionretailers het verdrag dat de arbeidsomstandigheden in naaiateliers moet verbeteren.

Eerder:
Retailjaar 2013: Verduurzaming fashion