Vakcentrum bundelt krachten franchiseverenigingen

Het Vakcentrum richt een vereniging op voor franchisenemersverenigingen. Een dergelijke krachtenbundeling is nodig nu franchising naar aanleiding van een rapport van de brancheorganisatie op de politieke agenda staat, aldus de belangenvereniging.

De brancheorganisatie publiceerde in januari een rapport waarin zij stelt dat de samenwerking tussen franchisegevers en franchisenemers steeds eenzijdiger wordt. Franchisenemers zijn volgens het Vakcentrum steeds vaker de dupe van slechte communicatie, onduidelijke afspraken en machtsmisbruik. Het Vakcentrum pleit voor specifieke franchisewet- en regelgeving om de belangen van franchisenemers beter te beschermen.

Begin dit jaar ontstond een conflict tussen Albert Heijn en meer dan driekwart van zijn franchisenemers, die weigerden de goederenfactuur van week 51 volledig te betalen aan de supermarktketen. Het concern brengt volgens hen ten onrechte kosten voor de financiering van de voorraad in rekening. Tussen HEMA en een aantal franchisers is een langslepend conflict gaande over onder meer de prijs die zij moeten betalen voor brood, gebak en marketingkosten.

Eerder:
'Franchisenemers vaker dupe van machtsmisbruik'

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends