Winkeliers starten met borgsysteem bij alcoholverkoop

Winkeliers op de Friese Waddeneilanden zetten een borgsysteem in bij de controle op alcoholverkoop aan minderjarigen. Verkopers van alcohol krijgen hun inleg van een paar honderd euro terug als blijkt dat ze de nieuwe wetgeving omtrent alcoholverkoop niet overtreden. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

De eilanden zijn de eerste gemeenten waar de methode wordt toegepast bij alle verstrekkers van alcohol, stelt Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW). Daarmee vallen ze buiten het reguliere toezicht en sancties als een boete van 1360 euro of schorsing van de verkoopvergunning als ze de regels overtreden.

Winkeliers mogen zelf bepalen of ze met het systeem meedoen. “De deelnemers sluiten een convenant en betalen een borg om mee te mogen doen”, stelt directeur Feije Dillema. Wanneer bij controle blijkt dat een deelnemer daar niet aan voldoet, raakt hij een deel van de borg kwijt. “Stel dat er drie controlemomenten zijn op jaarbasis en er wordt eenmaal een overtreding geconstateerd, dan ontvangt men tweederde van de borg terug.”

Sinds 1 januari ligt de verantwoordelijkheid van de controle op alcoholverkoop aan minderjarigen bij gemeenten. BHBW voert de controles in opdracht van de gemeenten op de Friese Waddeneilanden uit met behulp van mystery shoppers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!