Minder bakkers, slagers en groentewinkels

Het aantal bakkers, slagers en groentewinkels is de vijf jaar mede door de concurrentie van supermarkten gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

De daling is het sterkst onder groentewinkels. Die sector zag het aantal vestigingen in vijf jaar van 1495 naar 1275 zag afnemen, een daling van 14,7 procent. Het aantal slagers ging met tien procent onderuit, gevolgd door het aantal brood- en banketbakkers (min zeven procent).

Supermarkten hebben hun assortiment uitgebreid, zodat een deel van de consumenten geen behoefte heeft om naar deze speciaalzaken te gaan. Daarnaast zijn supermarkten vaak goedkoper, doordat zij volgens het economisch bureau producten op een grotere schaal inkopen tegen lagere prijzen.

Het aantal speciaalzaken in de foodsector is de afgelopen jaren licht gedaald. Niet alle speciaalzaken zijn volgens de bank namelijk op hun retour. Zo nam het aantal viswinkels tussen 2008 en 2013 met bijna een kwart toe. ‘Kennelijk is er wel behoefte aan winkels die gespecialiseerd zijn in een bepaald product en meer te bieden hebben dan de supermarkt’, concludeert ING.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!