De omzet van biologische speciaalzaken is voor het eerst sinds vijf jaar weer gestegen, met een plusje van 1,8 procent. Dat blijkt uit het Bionext trendrapport 2020.

De totale omzet steeg in 2019 naar 327,4 miljoen euro. Met name de verkoop van versproducten, zoals brood (10,9 procent) en zuivel (3,6 procent) nam toe. Tussen 2015 en 2018 nam de omzet van speciaalzaken juist aanzienlijk af: van 340 miljoen naar nog geen 322 miljoen euro. Die daling was volgens Bionext met name te wijten aan een afname van het aantal biologische speciaalzaken en de 'stevige concurrentie' vanuit de supermarkten. 

Met de omzetstijging over 2019 is er echter sprake van een trendbreuk. “Het is fijn om te merken dat meer consumenten ons weer vaker weten te vinden”, aldus Roosmarijn Staat, voorzitter van de Biowinkelvereniging en eigenaar van een bio-speciaalzaak in Rotterdam. “Juist dat wat biologische speciaalzaken onderscheidt van de supermarkt, zoals persoonlijk advies, een volledig aanbod en veel kennis bij personeel, lijken consumenten te waarderen.”