Provincie mag megastore blijven tegenhouden

Provincies blijven toch in staat om een actief detailhandelsbeleid te voeren en zo onder meer de komst van weidewinkels te verhinderen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu komt namelijk terug op de voorgenomen wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening, meldt belangenorganisatie Interprovenciaal Overleg (IPO).

De minister suggereerde eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat provincies met het beleid in strijd handelen met de Europese Dienstenrichtlijn. Provincies laten voor de komst van een weidewinkel onderzoek uitvoeren naar de regionale economische behoefte. Op basis van dat onderzoek bepalen provincies in hoeverre de winkel past binnen het beleid om levendige stads- en dorpskernen te behouden en leegstand te voorkomen. Daarvoor wordt detailhandel aan stadsranden zoveel als mogelijk beperkt.

Minister Schultz bestempelde dit onderzoek als ‘ongeoorloofde marktsturing’, stelt Frank Puijn van het IPO. De Raad van State heeft haar echter laten weten dat deze onderzoeksvorm mogelijk is binnen het kader van de Europese Dienstenrichtlijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!