​Limburg stelt paal en perk aan nieuwe winkels

De provincie Limburg treedt op verzoek van winkeliers op tegen gemeenten die nieuwe winkels willen toestaan. “Het consumentengedrag is veranderd. Je kunt niet meer overal een C&A hebben”, zegt gedeputeerde Hans Teunissen van D66 tegenover De Limburger.

Limburg kampt met een leegstandspercentage van twaalf procent. De provincie wil met gemeenten tot goede afspraken komen over wat wel en niet mag, verdeeld over de regio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Zij hebben een jaar de tijd gekregen om afspraken te maken en moeten die voor 1 januari inleveren bij de gemeenten.

De sector heeft de provincie gevraagd om in te grijpen, stelt Teunissen. Voorheen weigerde de provincie dat omdat sanering van de detailhandel niet tot zijn takenpakket zou behoren. “Wij willen geen ondernemertje pesten”, zegt de gedeputeerde. “Maar veel leegstand leidt tot maatschappelijke problemen, daarvoor zijn wij verantwoordelijk.”

Teunissen heeft er vertrouwen in dat de gemeenten tot afspraken komen. Als dat niet het geval is, stapt de provincie naar de rechter. De gedeputeerde heeft naar eigen zeggen al enkele gemeenten de wacht aangezegd als het gaat om nieuwe winkels. Zo wilde Aldi een weidewinkel openen in Vaals, maar daar zou door de provincie een stokje voor zijn gestoken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!